ponedjeljak, 18. travnja 2016.

REGATA SPASIMO MURU! - Nevladine udruge čamcima protiv brana na Muri

Petanjci, Slovenija – Koalicija od preko 40 nevladinih organizacija na čelu sa Udrugom Moja Mure i WWF Adria 9. travnja na Muri su organizirali međunarodnu regatu za očuvanje slobodne i žive rijeke Mure. Više od 40 veslača iz Slovenije, Austrije i Hrvatske time je obilježilo i početak kampanje Spasimo Muru – neka Mure teče bez hidroelektrana i pozvalo slovenska vlada da ne dopusti uništenje slovenskog i europskog prirodnog bogatstva te zaustavi planove za izgradnju serije osam hidroelektrana na Muri.


U slivnom području rijeke Mure zabilježeno je više od 4.000 životinjskih i biljnih vrsta, uključujući i ugrožene vrste, kao što su orao štekavac, crna roda i vodomar. Samo po raznolikost riblje faune to je najbogatija i najbolje sačuvana rijeka u Sloveniji a vjerojatno i u Europi te dom najvećih slovenskih poplavnih šuma, koje su prioritetno stanište za očuvanje na europskoj razini.


„Mura je jedina rijeka u Sloveniji koja nije pregrađena branama i omogućuje ribama da slobodno plivaju 380 kilometara od Dunava preko Drave i Mure sve do brane u Spielfieldu u Austriji. Svaka brana bi onemogućila migracije riba, a rijeka koja teče slobodno bitna je naravno i za čovjeka i za sve nas koji živimo uz nju“, rekao je Stojan Habjanič iz Moje Mure.


Prva hidroelektrana planirana je u selu Hrastje-Mota te će stvoriti 8 km dugo akumulacijsko jezero, koje će se protezati sve do austrijske granice.



„Planirana hidroelektrana imat će nepovratan utjecaj na ovaj jedinstveni riječni ekosustav i opstanak mnogih riba i drugih vrsta. Ona je u suprotnosti s obvezama i nastojanjima Slovenije da zaštiti ovo područje i također u suprotnosti s EU direktivama o zaštiti okoliša i prirode“, rekla je Andreja Slameršek, koordinatorica kampanje kod WWF. „Mura je prirodno bogatstvo Slovenije, kao Škocjanske ili Postojnska jama, i ne bi trebala biti žrtvovana za ekonomske interese.“


„Mura je zaštićena kao područje Natura 2000, te je središnji dio budućeg prekogranično UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, također poznat kao Europska Amazone, koji spaja slivove u Austriji, Slovenji, Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Odobrenje HE Hrastje-Mota otvoriti će vrata izgradnji daljnjih 7 planiranih hidroelektrana na Muri. Osim toga, to bi bila prva velika hidroelektrana na području Natura 2000, koja će sigurno dovesti do povećanog pritiska na druge rijeke u mreži Natura 2000 drugdje u Europi“, rekao je Arno Mohl iz WWF.


„Sudionici regate i udruge poslali su jasnu poruku da je naša Mura jedinstvena i da je moramo sačuvati za buduće generacije. Negativne posljedice na prirodno i društveno okruženje koje će proizaći iz izgradnje hidroelektrana su u oštroj suprotnosti s jasno izraženim interesima u regiji, koji želi prije svega razvoj turizma i visoku kvalitetu života za sve ljude. Stoga pozivamo vladu da poduzme hitne korake kako bi zaustavili projekt i kako bi se izbjeglo nepovratno uništenje slovenskog i europskog prirodnog bogatstva“, dodao je Habjanič.



Nema komentara:

Objavi komentar