srijeda, 21. svibnja 2014.

Europska Amazona - stvaranje rezervata biosfere duž Mure, Drave i Dunava

Kopački rit (c) Mario Romulić
Riječno područje Dunava, Drave i Mure predstavlja jedinstveno područje značajnog prirodnog i kulturnog naslijeđa, a proteže se kroz više od 800.000 ha i pet zemalja: Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju. Zbog svog velikog prirodnog bogatstva sve tri rijeke su predložene za zaštitu u sklopu UNESCO-vog Prekograničnog rezervata biosfere. Kao dio te inicijative, početkom 2011. godine WWF Austrija i Euronatur pokrenuli su projekt uz financijsku potporu MAVA fondacije.

Nakon tri godine provedbe projekta, pokazala se potreba za njegovim nastavkom. Naime, od pet zemalja, dvije - Mađarska i Hrvatska - uspjele su ostvariti nominaciju pri UNESCO-u za Prekogranični rezervat biosfere, dok je nominacija Srbije još na razmatranju, a Slovenija i Austrija još skupljaju dokumentaciju za nominaciju. Kako je projekt svojim aktivnostima usmjeren da pomogne zemljama u tom procesu, vjerujemo da će proglašenje UNESCO-ve baštine biti ostvareno i u preostale tri zemlje. Utoliko je WWF, dakako, uz pomoć partnera bez kojih cijela priča ne bi niti mogla biti realizirana, nastavio s projektom "Zaštite europske linije života", odnosno, kako je rado zovemo - Europska Amazona.

Glavni cilj projekta je osigurati zaštitu i dobro upravljanje prekograničnim riječnim ekosustavom Mure, Drave i Dunava, kako bi se osiguralo očuvanje jedinstvenih prirodnih i kulturnih vrijednosti, te bolji život za stanovnike ovog područja.

Orao štekavac zaštitni je znak Kopačkog rita i Gornjeg podunavlja (c) Mario Romulić 
Projektne aktivnosti usmjerene su prema praćenju stanja i situacije tih riječnih područja, naročito u Hrvatskoj i Mađarskoj, s ciljem osiguravanja najboljeg mogućeg upravljanja s najmanjim utjecajem na prirodne vrijednosti. Kako bi upravljanje tako velikim područjem uopće bilo moguće, nužna je dobra prekogranična suradnja i zajedničke mjere upravljanja. Stoga WWF  puno radi na povezivanju relevantnih institucija u svih pet zemalja, na razmjeni informacija te pokretanju zajedničkih aktivnosti.

Ušće Mure u Dravu (c) Dubravko Lesar
Ideja projekta je da ovo riječno područje postane zaštitni znak svih pet zemalja na temelju kojeg će se graditi sve daljnje aktivnosti i modeli razvoja lokalne zajednice i samih država.

WWF s partnerima - Zeleni Osijek, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Dravska liga, Baobab, Franjo Košćec i Prirodoslovno društvo Drava - radi i na čuvanju rijeka, pazeći da se na netaknutim, prirodnim rijekama koje jesu ponos ovog prekograničnog rezervata biosfere, ne događaju nepravilnosti i nezakonite radnje poput iskapanja šljunka, nepotrebnih gradnji i regulacija i sl. Čuvari rijeka, predstavnici spomenutih organizacija, redovito obilaze rijeke i uživajući u prirodi paze da one ostanu netaknute.

Petra Boić Petrač, WWF

WWF je brojnim akcijama uspio u sprječavanju regulacije 53 km Dunava (c) WWF

Nema komentara:

Objavi komentar