petak, 23. svibnja 2014.

Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav utočište za više od 163.000 ptica močvarica

Orao štekavac (c) Mario Romulić
Tijekom siječanjskog međunarodnog prebrojavanja ptica na području Mure, Drave i Dunava te njihovih poplavnih područja izbrojano je ukupno 163.291 ptica močvarica. Koalicija dvanaest nevladinih udruga za zaštitu ptica i prirode iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije sa svojim članovima, promatračima ptica i čuvarima rijeka, učinila je izniman napor kako bi pregledala svih 470 kilometara rijeka u potrezi za zimujućim močvaricama.



„Kao globalno partnertvo udruga za zaštitu prirode koje nastoje zaštiti ptice, njihova staništa i svjetsku biološku raznolikost, BirdLIfe International je vrlo zadovoljan što se ovakva koordinirana akcija, utemeljena na ciljevima zaštite ptica i prirode, uspješno provela. U potpunosti podržavamo suradnju organizacija i sve aktivnosti koje teže proglašavanju rezervata biosfere na ove tri rijeke“, rekao je Angelo Caserta, regionalni direktor BirdLife-a za Europu.

Područje koje prekriva više od 800.000 ha jedno je od najvećih netaknutih prirodnih područja u cijelom Dunavskom slivu te je nedavno predloženo za proglašenje prvog Rezervata biosfere koje će se protezati na području čak pet država. Inicijalnu nominaciju zajednički su napravile Hrvatska i Mađarska – države koje dijele najveći dio vodotoka ovih rijeka – dok su se Slovenija, Austrija i Srbija spremne pridružiti i dodati svoje dijelove ovoj velikoj slagalici.

„Ovo prebrojavanje jasno pokazuje međunarodni značaj Mure, Drave i Dunava. Ukupni broj močvarica je osam puta veći od kriterija od 20.000 ptica močvarica definiranog Konvencijom o vlažnim područjima od međunarodnog značaja (tzv. Ramsarska konvencija)“, istaknuo je Borut Stumberger, regionalni koordinator zaklade EuroNatur koji je koordinirao multinacionalne grupe prebrojavača. „Rezultati također pokazuju da su postojeća Ramsarska područja poput Kopačkog rita u Hrvatskoj, Gemenca ili Béda-Karapancsa u Mađarskoj ili Gornjeg Podunavlja u Srbiji značajna, ali i da je uzdužna povezanost koju osiguravaju rijeke i njihova poplavna područja ključna“.

Osim vrlo velikog ukupnog broja močvarica budući Rezervat biosfere podržava značajne populacije nekoliko vrsta ptica poput 1868 jedinki globalno ugroženog malog vranca ili 223 orla štekavca – najveće grabljivice ovog područja. Sveukupno, kriterij Ramsarske konvencije od 1% preletne ili biogeografske populacije bio je ispunjen za ukupno devet vrsta močvarica uključujući crvenogrlog plijenora, velikog vranca, sive i velike bijele čaplje, divlje i lisaste guske, te divlje i krunate patke.

„Prvi put su u ovom prebrojavanju sudjelovali Čuvari rijeka – grupa motiviranih ljudi iz partnerskih udruga za zaštitu prirode koje potpomaže vodeća svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF. Njihov glavni zadatak je redovito pratiti stanje naših rijeka i bilježiti aktivnosti vezane uz neodgovarajuće gospodarenje vodama, poput regulacija rijeka ili iskopavanja šljunka ili pijeska. Međutim, njihovo sudjelovanje u sakupljanju znanstvenih podataka je također vrlo značajno. Ovi podaci će se dalje koristiti kao važni argumenti za buduću zaštitu ovih rijeka“, kaže Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Impresivan broj ptica močvarica koje ovise o ovim rijekama i njihovim poplavnim područjima zahtjeva našu punu pažnju za njihovu daljnju zaštitu. Unatoč nevjerojatnim prirodnim i ekološkim vrijednostima, Mura, Drava i Dunav su i dalje ugrožene regulacijskim i infrastrukturnim projektima poput planirane regulacije 53 kilometra Dunava od hrvatsko-mađarske granice do ušća rijeke Drave. Ako bi se ovaj projekt proveo on bi značajno negativno utjecao na Ramsarska područja Kopački rit i Gornje Podunavlje koja predstavljaju srce budućeg Rezervata biosfere.

Nema komentara:

Objavi komentar