srijeda, 10. rujna 2014.

Novim biciklima po Gornjem Podunavlju

18 bicikala i 8 dvogleda za posmatranje ptica i životinja dobro će doći 
Bački Monoštor, 19. avgust 2014 – Predstavnici organizacije AWP (Association for Wildlife Protection) Yorick Niess i Kumel Mario Caspar posetili su danas Gornje Podunavlje. Ova organizacija je po preporuci WWF-a donirala sredstva koja su utrošena na kupovinu 18 bicikala sa kompletnom opremom i 8 dvogleda za posmatranje ptica i životinja. 

Oprema je poklonjena Udruženju građana Podunav Bački Monoštor i JP Vojvodinašume za potrebe gostiju koji posećuju rezervat i selo, što će u velikoj meri doprineti eko turizmu koji uzima maha na ovom prostoru.

„Ova donacija je samo mali doprinos koji AWP može da pruži, ali verujem da će lokalnom stanoviništvu značiti mnogo pri realizaciji ciljeva očuvanja prirode i kulture“, izjavio je Yorick Niess.

Yorick Niess i Kumel Mario Caspar su tokom svog boravka posetili Bački Monoštor i Apatin, kako bi upoznali područje Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje, zajedno sa ugroženim vrstama koje ga naseljavaju. Budući da je eko-turizam prepoznat kao pravi način za očuvanje prirode i biodiverziteta, kao i kulturnog nasleđa ovog kraja, jasna je veza između ovih organizacija.

WWF – Svetski fond za prirodu već dugo sarađuje sa partnerima sa teritorije SRP Gornje Podunavlje, sa ciljem očuvanja prirode, edukacije lokalnog stanovništva i omogućavanja održivog razvoja.

Ovaj predeo je od izuzetnog značaja za rad WWF-a koji duže od jedne decenije sa mnogobrojnim lokalnim partnerima ulaže napore kako bi se zaštitila plavna područja kao biološki najproduktivnija staništa u okviru „Evropskog Amazona“ (budućeg UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav).

Zajedno sa lokalnim partnerima realizovano je mnoštvo aktivnosti, od edukacija, promotivnih tura, radionica, do manifestacija i obeležavanja značajnih datuma. Tako su i ove godine obeleženi Sat za Planetu, Međunarodni Dan reke Dunav, Dan Evropskog Amazona, realizovan je Karavan za živi Dunav, prezentacije na Bodrog festu itd.

O AWP-u
Organizacija Association for Wildlife Protection osnovana je 2011. godine, kada su se ljubitelji i zaštitari životinja organizovali sa zajedničkim ciljem da koliko god mogu doprinesu očuvanju ugroženih vrsta. AWP ima višegodišnju saradnju sa WWF Nemačka, a prve aktivnosti bile su vezane za zaštitu gorila u Africi. Nakon toga, AWP je realizovala projekte u Kamerunu, Armeniji, Indoneziji i Sudanu. Interes AWP-a je trenutno i za projekte koji se tiču područja koja su bliže njihovom sedištu, a samim tim Dunav, Srbija i Gornje Podunavlje.

Nema komentara:

Objavi komentar