srijeda, 10. rujna 2014.

WWF na jubilarnom desetom Bodrog festu u Bačkom Monoštoru

Štand WWF-a
 Bački Monoštor, 9. avgust 2014 – Kao i prethodnih godina, u „selu na sedam Dunava“, nadomak „Evropskog Amazona“, WWF-Sveski fond za prirodu u Srbiji uključio se u jubilarni deseti Bodrog fest interaktivnim edukativnim programom.

Bački Monoštor se nalazi nadomak Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje” koji predstavlja deo budućeg UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav”(poznatijeg i kao Evropski Amazon). Ovaj predeo je od izuzetnog značaja za rad WWF-a koji duže od jedne decenije sa mnogobrojnim lokalnim partnerima ulaže napore kako bi se zaštitila plavna područja kao biološki najproduktivnija staništa.

S tim u vezi, jedan od bitnih segmenata učešća WWF-a bila je i prezentacija inicijative za očuvanje “Evropskog Amazona” koja teži da osigura zaštitu i dobro upravljanje prekograničnim rečnim ekosistemom Mure, Drave i Dunava u cilju očuvanja jedinstvenih prirodnih i kulturnih vrednosti, te samim tim i bolje životne uslove za stanovnike ovog područja.

Predstavljena je i regionalna WWF inicijativa „Parkovi dinarskog luka” čiji je cilj stvaranje mreže i povezivanje 80 zaštićenih područja sa područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Makedonije, Slovenije i Srbije. Aktivnosti ove inicjative doprineće stvaranju i osnaživanju saradnje između zaštićenih područja, stvaranju saradnje sa privatnim sektorom i unapređenju svakodnevnog poslovanja kroz razmenu iskustva i primere dobre prakse.

Mnogobrojni gosti Bodrog festa su tokom dva dana uživali u degustaciji lokalnih gurmanluka, a svoje rukotvorine predstavili su im čuveni monoštorski korpari, čamdžije, rogozari, metlari, klompari, koritari. Ove godine manifestaciju su uveličale različite ekološke organizacije iz Srbije, Evrope i čitavog sveta. Pored WWF-Svetskog fonda za prirodu prisutni su bili i IUCN – Međunarodna unija za zaštitu prirode, Euronatur, predstavnci 17 zaštićenih prirodnih područja iz celog Podunavlja, volonteri međunarodnog radnog kampa pod nazivom „Otvorena kapija Gornjeg Podunavlja“ iz Holandije, Španije, Poljske, Rusije, Austrije i Kine. 

Radionice za decu
Jubilarni deseti Bodrog fest ugostio je predstavnike 17 zaštićenih područja Podunavlja koja su članovi međunarodne DanubeParksmreže zaštićenih područja. DanubeParks mreža osnovana je 2009. godine u cilju poboljšanja očuvanja prirode i mudrog upravljanja prirodnim i kulturnim nasleđem, unutar i izvan granica zaštićenih područja uz Dunav.


O Bodrog festu

Od 2005. godine, drugog vikenda avgusta u Bačkom Monoštoru se održava festival kulture i tradicije Bodrog fest. Značaj ove manifestacije ogleda se u očuvanju tradicije i kulture, kao i prirodnih bogatstava sela. Osnovna ideja je da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodna bogatstva, ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.

Jedna od dimenzija festivala je i promovisanje i razvoj ekološke svesti, sa posebnim akcentom na očuvanje prirode u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“ i budućem UNESCO Prekograničnom rezervatu biosfere „Mura-Drava-Dunav“, tako da se svake godine na festivalu organizuju brojne aktivnosti kao što su radionice, prezentacije, diskusije, u kojima učestvuju predstavnici različitih ekoloških organizacija kako iz Srbije, tako i čitavog sveta.

Nema komentara:

Objavi komentar