ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

„Velikim skokom“ u Dravu obilježen prvi Dan „Europske Amazone“

Velikim skokom u Dravu, Hrvatska se priključila globalnoj inicijativi "Big jump"
 Na prvu godišnjicu proglašenja UNESCO-vog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske WWF je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predao „Povelju za očuvanje hrvatskih rijeka“ 

ZAGREB – WWF je u nedjelju s brojnim partnerskim organizacijama proslavio Dan „Euorpske Amazone“ raznim događajima u svih pet zemalja kojima se proteže Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. U Hrvatskoj je održana najveća proslava, na plaži Sip kod Legrada, na samom ušću Mure u Dravu, čime je dovršena višetjedna kampanja „Mjesec hrvatskih rijeka“.

„Ovom kampanjom WWF je podizao svijest o važnosti 'Sedam riječnih čuda Hrvatske': Dunavu, Dravi, Muri, Savi, Neretvi, Ombli i Zrmanji“, istaknula je Irma Popović Dujmović, voditeljica programa voda iz WWF-ovog Mediteranskog programa. „Te su rijeke ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postale dio mreže Natura 2000, ali su i dalje ugrožene projektima kanaliziranja, vađenjem šljunka i pijeska te izgradnjom hidroelektrana – aktivnosti koje sada, više nego ikad, treba provoditi u skladu s pravom EU“.
Lokalno stanovništvo pobrinulo se bogatu ponudu domaćih proizvoda


Tijekom kampanje, na brojnim aktivnostima organiziranima uz spomenute rijeke, građani su potpisivali „Povelju za očuvanje rijeka“ koja je u nedjelju predana zamjeniku ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoju Dokozi.

„Pored brojnih aktivnosti koje provodimo na zaštiti prirodnih vrijednosti iznimno značajnog riječnog ekosustava Mura-Drava-Dunav, želja nam je lokalnom stanovništvu još više približiti koristi koje pruža očuvana priroda. Jedan od tih potencijala je svakako i razvoj turističke djelatnosti u međunarodno priznatom rezervatu biosfere, što može znatno doprinijeti ekonomskom razvoju ovog područja. Iz tih razloga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode želi surađivati s Ministarstvom turizma na promicanju ekološki održivog turizma u području rezervata biosfere, stoga se već u rujnu 2013. planira održavanje promotivne aktivnosti“, rekao je zamjenik ministra Dokoza prilikom preuzimanja povelje.

Dan „Europske Amazone“ je proslava nevjerojatnog riječnog krajolika kojeg dijele Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Srbija, a ove se godine obilježio prvi put. 14. srpnja je izabran za datum obilježavanja tog Dana jer je riječ o rođendanu Martina Schneidera Jakobyja iz organizacije EuroNatur, prerano preminulog začetnika ideje o penta-lateralnom prekograničnom rezervatu biosfere, kojemu je taj dan rođendan. Još jedan razlog ovom terminu je i prva godišnjica otkako je UNESCO proglasio Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj svjetskom prirodnom baštinom. Stoga su se na proslavi Dana „Europske Amazone“ okupili i predstavnici mađarskog Ministarstva zaštite okoliša.
Zamjenik ministra izabrao je nabolje dječje radove 


“Od iznimnog je značaja što su prijašnji planovi za razvoj hidroelektrana izbrisani te su se obje zemlje usredotočile na očuvanje ekološke ravnosteže i na poboljšanje statusa očuvanja prirodnih vrijednosti”, istaknuo je državni tajnik za okoliš Mađarske, g. Zoltán Illés, obraćajući se uzvanicima na plaži Sip kod Legrada.

Proslava Dana „Europske Amazone“ završila je skokom u Dravu, kao dio europske akcije „Veliki skok“, zbog koje su tisuće stanovnika Europe u nedjelju u 15 sati skočili u neku od europskih rijeka. Cijeli je događaj organiziran u sklopu WWF-ovog projekta „Zaštita europske linije života“.

Nema komentara:

Objavi komentar