ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

Zdravi ekosustavi najbolja su obrana od komaraca

Hrvatska i regija suočavaju se s neviđenim najezdama komaraca kojih bi bilo mnogo manje da imamo više ptica bregunica i drugih životinja koje dnevno pojedu i po 10.000 komaraca

Zagreb- Zbog sve većih problema s najezdama komaraca s kojim se ove godine posebno suočavaju stanovnici Posavine ali i drugih dijelova Hrvatske, WWF naglašava koliko je važno održavati zdrave prirodne ekosustave. Kako su komarci hrana brojnim životinjama, posebice pticama, očuvanje njihovih prirodnih populacija presudno je između ostaloga i za obranu od komaraca.

Zbog nedavnih poplava neuobičajeno velikih razmjera, ali i zbog čestih promjena vremena i temperature zraka, diljem Hrvatske i regije mnoga se područja sada bore s nezapamćenim najezdama komaraca. Iako su poplave stvorile velike probleme ljudima, za komarce su ovakve vremenske neprilike idealni uvjeti za razmnožavanje. Zdrava i očuvana prirodna staništa obiluju životinjama kojima komarci nisu smetnja već upravo suprotno - poslastica!

„Tako na primjer jedan par bregunica s ptićima dnevno pojede oko 10.000 komaraca dok jedan šišmiš na svom noćnom meniju ima i do 8.000 komaraca! Na žalost, zbog kanaliziranja rijeka i gradnje obaloutvrda na strmim dijelovima obala nizinskih rijeka, u Hrvatskoj je broj bregunica u drastičnom padu.,” ističe Irma Popović Dujmović, iz WWF-a u Hrvatskoj. „U posljednjih 10 godina, ostala je samo 1/3 nekadašnje populacije i to na obalama rijeke Mure, Drave i Dunava, na području takozvane 'Europske Amazone'”, dodala je Popović Dujmović.

WWF s partnerima u sklopu projekta “Zaštita Europske linije života” radi na čuvanju rijeka Mure, Drave i Dunava, pazeći da se na netaknutim, prirodnim rijekama koje su ponos Hrvatske, ne događaju nepravilnosti i nezakonite radnje poput iskapanja šljunka, nepotrebnih gradnji obaloutvrda i regulacija te sličnih prijetnji ekosustavima koje kao krajnju posljedicu imaju i velike negativne učinke za ljude.

Nema komentara:

Objavi komentar